Lørdag d. 5. april

Over stok og sten - geologi med Leif

Det var den store Cappadokiendag, der skulle være lang bustur til geologiske lokaliteter af eksemplarisk natur i et landskab, som vel ikke findes ligedan i hele verden. Cappadokien er mageløst, også selv om vejret i dag ikke var optimalt. En varmedis og sidst på dagen en meget kraftig vind fra SV med sandfygning af voldsomme dimensioner satte grænser for, hvor gode billeder vi kunne tage undervejs..

Første udflugtsmål var Zelve, et sted hvor de fantastiske erosionsformer træder tydeligt frem, og også et eksempel på, hvordan mennesker gennem flere tusinde år har udhulet den vulkanske tuf (sammenpresset aske m.m.) og indrettet forrådskamre eller boliger, ja sågar kristne kirker fra 1.-2. århundrede. Geograferne kombinerede altså her både geologien og historien.

Næste stop var en vulkansk lagserie på kanten af et vulkansk krater. Der var fine eksempler på lagdelingen af askelagene fra flere successive udbrud. Geograferne rodede rundt i profilerne, fandt fine mineraler og Leif især sagde kloge ord om stedet og det vi så og rørte ved. Området var meget instruktivt.

Så gik det videre med bussen til en af områdets helt store seværdigheder, den underjordiske by i Kaymakli. Det er ikke et sted for folk med klaustrofobi; men geograferne kastede sig med dødsforagt ud i opgaven at se på, hvordan mennesker for 1500 år siden kunne indrette tilflugtssteder under jorden og på den måde i urolige tider overleve. De udgravede rum og gange i Kaymakli var godt 30 meter nede og vi gik hele vejen - det var i øvrigt ikke muligt at vende om. Gangene mellem de udhulede beboelses- og opbevaringsrum var meget snævre og man skulle overalt dukke sig. Der hvor der var mindst plads vraltede vi af sted helt krummet sammen. Diverse forsvarsmekanismer kunne iagttages ligesom ventilationsskakter, der stadig virkede overordentligt godt.

Efter en frokostpause ved Duernes dal, igen et fantastisk skue af erosionsformer, tog gruppen til en keramikfabrik i området. Vi så produktionsprocessen og iagttog hvordan der her blev lavet virkelig kvalitetsarbejde, altså noget med en måned om at male et fad som nedenstående. Ikke underligt at prisen, med "særlig rabat, .. because you are my friend... var ca. 4000 kr. for et fad som nedenstående.

Sidste del af dagen var en længere geologisk ekspedition igennem alle de vulkanske lagserier igen i det utrolige cappadokiske landskab. Ved 18-tiden blev vi opholdt af, at bussen var ved at brænde sammen; men adskillige liter vand til køleren hjalp os igang igen. I morgen skal vi op kl. 02.30, så I skal ikke regne med at høre mere fra mig herefter.

Hilsen

Laust Wium Olesen

fotos: LWO